Δώρα για κατοικίδια | Ψυχολογικά Οφέλη

0
Δώρα για κατοικίδια |  Ψυχολογικά Οφέλη
ένα γραφικό για το δώρο είναι η σειρά περιεχομένου δώρου

Δεν είμαι λάτρης του ντύσιμο κατοικίδιων με ανόητες στολές. Είναι ως επί το πλείστον απλώς μια κλωτσιά για τους ιδιοκτήτες, επιβάλλοντας ένα ανθρώπινο χόμπι στα ζώα — και δεν νομίζω ότι αρέσει στα ζώα. Όπως σημείωσε η Δρ Nancy Dunkle, ιδρύτρια του Exclusively Cats Veterinary Hospital στο Medford του New Jersey, PetCoach«Δεν έχω δει ποτέ γάτα να φοράει κοστούμι ή ρούχα που να φαίνονται χαρούμενα ανάλογα με τη γλώσσα του προσώπου και του σώματός του».

Αλλά μια άλλη δραστηριότητα ανθρώπου-κατοικίδιου που παραδοσιακά παραμένει μεταξύ των ανθρώπων κερδίζει δημοτικότητα – η αγορά δώρα για ένα κατοικίδιο — και για καλό λόγο: Τόσο στους ανθρώπους όσο και στα κατοικίδια αρέσει και επωφελούνται από αυτό, και τους φέρνει πιο κοντά. Δεν μιλάω για τη συνηθισμένη επιπόλαιη επιβράβευση για την καλή συμπεριφορά, αλλά για την παραγωγή του, ας πούμε να τυλίξουμε ένα δώρο σε ένα κουτί με κορδέλες και φιόγκους, και να το παρουσιάσουμε στον Fido, με τον ίδιο τρόπο που δίνουμε στους φίλους μας και οικογενειακά δώρα στα γενέθλια και τα Χριστούγεννα.

Εάν αυτό ακούγεται ακραίο, το ξέρατε αυτό, σύμφωνα με ένα PetFinder.com ψηφοφορία, το 63% των ιδιοκτητών σκύλων και το 58% των ιδιοκτητών γατών δίνουν στα κατοικίδιά τους χριστουγεννιάτικα δώρα; Περίπου το 40% των ιδιοκτητών γατών και σκύλων κρεμούν ακόμη και κάλτσες για τα κατοικίδια ζώα τους και, συνολικά, οι Αμερικανοί ξοδεύουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για δώρα διακοπών για κατοικίδια.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ακολουθήσετε το παράδειγμά τους.

Δώρα για κατοικίδια με έναν σκύλο ξαπλωμένο σε ένα κρεβάτι που περιβάλλεται από παιχνίδια και λιχουδιές.

Τα ψυχολογικά οφέλη για εσάς

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το να δίνεις δώρα σε κάποιον ωφελεί ψυχολογικά τόσο τον δωρητή όσο και τον παραλήπτη, και συχνά ο δωρητής αισθάνεται ακόμα καλύτερα από τον παραλήπτη. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το να κάνετε ένα δώρο στο κατοικίδιό σας ανεβάζει και τη διάθεσή σας.

Α 2007 μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν δώρα στα κατοικίδια ζώα τους το κάνουν με συνειδητό στόχο να κάνουν τα ζώα ευτυχισμένα και να βελτιώσουν την άνεση και τη φροντίδα τους. Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε και το υποσυνείδητο αυτοκατευθυνόμενος ανταμοιβές της προσφοράς, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με τους αποδέκτες δώρων, τα κατοικίδια δεν μπορούν να δώσουν άμεσα δώρα πίσω.

«Όταν δίνεις σε άλλο άτομο, έχεις αυτή την πίεση αμοιβαιότητας, αλλά δεν υπάρχει με ένα κατοικίδιο», σημείωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Tracy Ryan, πρώην αναπληρωτής καθηγητής διαφημιστικής έρευνας στην Commonwealth της Βιρτζίνια. «Δείχνει ότι πολλή απόλαυση βρίσκεται στο να δίνεις».

«Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια ότι τα κατοικίδια δεν δίνουν πίσω», λέει η Δρ Έλεν Λάνγκερ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Γενικά, όσο περισσότερα δίνω στον σκύλο μου, για παράδειγμα, τόσο πιο αγαπητός είναι ο σκύλος για μένα, οπότε εκεί είναι άλλου είδους αμοιβαιότητα».

Όταν κάνεις ένα δώρο στον σκύλο σου, είναι κάπως αγνό. Απλώς υποθέτετε ότι θα αρέσει στον σκύλο, αισθάνεστε χαλαροί, ο σκύλος αισθάνεται ότι είστε χαλαροί και η αλληλεπίδραση είναι αγαπητική.

Δρ Έλεν Λάνγκερ, καθηγήτρια ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Μια μελέτη του 2021 δείχνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα να αντλούμε περισσότερα ψυχολογικά οφέλη από το να δίνουμε δώρα στα κατοικίδια μας από ό,τι δίνουμε δώρα σε συνανθρώπους μας.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Michael White στο Columbia Business School στο Πανεπιστήμιο Columbia αναζήτησε να μάθει αν κερδίσουμε τόση ευτυχία δίνοντας ένα δώρο σε έναν σκύλο όσο κάνουμε δώρα στον εαυτό μας ή σε άλλο άτομο.

Στο πρώτο μέρος του πειράματος, ζήτησαν από 159 ιδιοκτήτες κατοικίδιων να θυμούνται μια στιγμή που ξόδεψαν χρήματα σε έναν από τους τρεις παραλήπτες: τον εαυτό τους, το κατοικίδιό τους ή κάποιο άλλο άτομο. Το χρηματικό ποσό ήταν ένα μέτριο $5.

Όταν θυμούνται μια περίπτωση που ξόδεψαν τα χρήματα στα κατοικίδιά τους, οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν γενικά να τους αγόραζαν νέα παιχνίδια, λιχουδιές ή ρούχα. Μόλις θυμήθηκαν τα έξοδά τους, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις για να καθορίσουν πόσο χαρούμενοι ήταν εκείνη τη στιγμή. Το αποτέλεσμα: Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι όταν θυμούνται ότι ξόδεψαν χρήματα για το κατοικίδιό τους.

Δώρα για κατοικίδια με ένα μικρό σκυλί που κάθεται σε ένα κρεβάτι δίπλα σε ένα καλάθι με παιχνίδια και λιχουδιές.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, ζητήθηκε από μια διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων να ξοδέψουν 5 $ σε μία από τις ίδιες τρεις ομάδες παραληπτών. Στη συνέχεια, τους εστάλη μέσω email μια έρευνα για να συμπληρώσουν αφού τελειώσουν οι δαπάνες. Και πάλι, οι συμμετέχοντες που ξόδεψαν χρήματα για τα κατοικίδιά τους ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που ξόδεψαν χρήματα για τον εαυτό τους. Ήταν επίσης πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που ξόδευαν χρήματα σε άλλο άτομο.

«Δεν εκπλήσσομαι από αυτά τα ευρήματα», λέει ο Langer. «Όταν κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, ένα μέρος σου νιώθει ότι είσαι λίγο εγωιστής. Όταν κάνετε ένα δώρο σε ένα άλλο άτομο, υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι έχετε δώσει το λάθος πράγμα και δεν πρόκειται να το εκτιμήσουν. Αλλά όταν κάνεις ένα δώρο στον σκύλο σου, είναι κάπως αγνό. Απλώς υποθέτετε ότι θα αρέσει στον σκύλο, αισθάνεστε χαλαροί, ο σκύλος αισθάνεται ότι είστε χαλαροί και ότι η αλληλεπίδραση είναι αγαπητική.»

Τα ψυχολογικά οφέλη για το κατοικίδιο σας

Στις ιδανικές συνθήκες για ένα κατοικίδιο, αισθάνεστε ότι είναι μέρος της οικογένειάς σας και όταν αισθάνεστε έτσι και ενεργείτε ανάλογα, το κατοικίδιο αισθάνεται το ίδιο. Έτσι, αν είναι Χριστούγεννα και περνάτε τις συνηθισμένες τελετουργίες με δέντρο, κάλτσες και δώρα, είναι λογικό να βυθίσετε το κατοικίδιό σας σε όλα αυτά μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά σας.

Δώρα για κατοικίδια με μια γυναίκα που κρατά ένα δώρο κάθεται δίπλα σε έναν σκύλο.

«Τα κατοικίδια προφανώς δεν καταλαβαίνουν τι είναι τα Χριστούγεννα ή ότι είναι τα γενέθλιά τους, αλλά τους αρέσει να συμπεριλαμβάνονται στα πράγματα που κάνουμε και αν σε δουν να κάνεις δώρο σε κάποιον άλλο και δουν την χαρούμενη αντίδραση, είναι ετοιμάζονται να το απολαύσουν αν τους δώσετε κάτι επίσης. Τους βοηθά να αισθάνονται μέλη της οικογένειας», λέει η Δρ Zazie Todd, συγγραφέας του ιστολογίου, συμπεριφοριστής ζώων. Ψυχολογία Ζώων Συντροφιάς.

Ο Τοντ βλέπει επίσης αξία στο να κάνει μια παραγωγή από το να δίνεις το δώρο, όπως να το βάλεις σε ένα κουτί με κορδέλες και φιόγκους, με τον ίδιο τρόπο που κάνεις για την υπόλοιπη οικογένεια και τους φίλους σου. «Αν βάλετε το δώρο μέσα σε ένα κουτί ή άλλο δοχείο, με χαρτί περιτυλίγματος, είναι παρόμοιο με το πώς αντιδρούν τα μικρά παιδιά: Το τύλιγμα είναι μέρος της εμπειρίας. Στην πραγματικότητα, πολλά σκυλιά και γάτες μπορεί να απολαύσουν το τεμαχισμό του χαρτιού και το σκίσιμο του κουτιού για να πάρουν το δώρο, ακόμη και να κάθονται στο κουτί στο τέλος. Όλα είναι μέρος της ευτυχισμένης τους εμπειρίας».

Τι να δώσει

Υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με το δώρο για τα κατοικίδια ζώα σας που το κάνουν πιο εύκολο από το να το κάνετε σε ανθρώπους. Πρώτον, δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Ένα κουτί με λιχουδιές ή παιχνίδια είναι το μόνο που χρειάζεστε. Και είναι καλό να συνεχίζετε να δίνετε τα ίδια είδη δώρων ξανά και ξανά, λέει ο Todd, γιατί γνωρίζετε τι αγαπά το κατοικίδιό σας και τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες που του αρέσουν, και αυτά τα πράγματα δεν τείνουν να αλλάξουν.

Ο Τοντ λατρεύει ιδιαίτερα τα παιχνίδια όπως τα ψάθες που αναγκάζουν το ζώο να σκεφτεί για να βγάλει τροφή από αυτό. Τέτοια παιχνίδια παρέχουν ψυχικό εμπλουτισμό, τον οποίο χρειάζονται οι σκύλοι και οι γάτες καθ ‚όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. «Αυτά τα πράγματα τους κρατούν ενεργούς και πιο χαρούμενους και επίσης βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς», λέει.

Ο Todd τονίζει ότι το να δίνεις το δώρο του χρόνου και της παρέας σου είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που δίνεις. «Τα κατοικίδια αγαπούν τα πράγματα που τους δίνουμε και το να τα βλέπουμε να τα απολαμβάνουν μας φέρνει πιο κοντά τους», λέει. «Μπορούμε να μοιραστούμε αυτήν την εμπειρία μαζί τους και να δούμε την ευτυχία που τους φέρνει. Θετικές εμπειρίες όπως αυτή είναι καλές για την ευημερία τους και χτίζει έναν καλύτερο δεσμό μεταξύ σας».

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar