Μια ολοκληρωμένη λίστα τύπων μπιγκόνια (με εικόνες)

0
Μια ολοκληρωμένη λίστα τύπων μπιγκόνια (με εικόνες)

Αυτό το άρθρο αφορά τους διάφορους τύπους begonia που αξίζει να εξετάσετε για τον κήπο σας. Είτε είστε εξοικειωμένοι με τις μπιγκόνιες είτε όχι, οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε το είδος της μπιγκόνιας που έχετε ή θα έπρεπε να έχετε.

Παραδόξως, θα μπορούσατε να έχετε μια από τις πιο όμορφες μπιγκόνιες όπως αυτή στίγματα Begonia γνωστή και ως στίγματα μπιγκόνια/ η πουά μπιγκόνια. Ή, ίσως η πιο δημοφιλής μπιγκόνια – η κερί μπιγκόνια (Begonia semperflorens).

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε επίσης τις πιο ανθεκτικές μπιγκόνιες όπως Begonia grandis που είναι ένα πολυετές είδος που μπορεί να επιβιώσει σε σκληρούς χειμώνες στο Μπρούκλιν και σε περιοχές στις Ζώνες 6 έως 9 του USDA.

Επιπλέον, θα δείτε επίσης πόσο εύκολο είναι να καλλιεργήσετε μπιγκόνιες, ειδικά μπιγκόνιες από ζαχαροκάλαμο. (είναι τα πιο εύκολα στην ανάπτυξη).

Επομένως, διαβάστε αυτό το άρθρο και μάθετε πόσους τύπους μπιγκόνια θα μπορούσατε να προσθέσετε στη συλλογή σας.

Τι είναι οι Begonias;

Η μπιγκόνια είναι εύκολη στη φροντίδα, εύρωστα ανθισμένα φυτά. Προέρχονται από το τροπικό, υγρό κλίμα και γι‘ αυτό συνήθως καλλιεργούνται ως μονοετή. Όμως, σε ορισμένα κλίματα και συνθήκες, μπορούν να καλλιεργηθούν ως πολυετή φυτά.

Οι περισσότεροι τύποι μπιγκόνια είναι ετήσιοι (την τελευταία μόνο σεζόν). Ωστόσο, μπορείτε να αποθηκεύσετε κόνδυλους από τις κονδυλώδεις μπιγκόνιες σας για να τους ξαναφυτεύσετε το επόμενο έτος. Εναλλακτικά, φέρτε τις ετήσιες μπιγκόνιες σε εσωτερικούς χώρους ως φυτά εσωτερικού χώρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Υπάρχουν και άλλοι τύποι μπιγκόνιων όπως η Begonia grandis και οι ριζωματώδεις μπιγκόνιες που καλλιεργούνται ως πολυετή φυτά σε θερμότερες περιοχές.

Αγαπούν οι μπιγκόνια τον ήλιο ή τη σκιά;

Αν και οι μπιγκόνιες είναι τροπικά και υποτροπικά φυτά, είναι φυτά που αγαπούν τη σκιά. Τα φύλλα τους μπορεί να καταστραφούν όταν εκτεθούν στο άμεσο ηλιακό φως.

Ενώ ορισμένα είδη όπως οι κονδυλώδεις μπιγκόνιες προτιμούν περισσότερη σκιά, άλλα όπως οι μπιγκόνιες από κερί μπορούν να ανεχθούν το άμεσο ηλιακό φως. Έτσι, το θέμα του ήλιου ή της σκιάς εξαρτάται από τον ατομικό τύπο μπιγκόνια.

Χρειάζονται πολύ νερό οι Begonias;

Όλοι οι τύποι μπιγκόνια ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος που δεν είναι ούτε πολύ ξηρό ούτε κορεσμένο με νερό.

Επομένως, ασκήστε καλές συνήθειες ποτίσματος έτσι ώστε τα φυτά σας να λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Για να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με το πότισμα των φυτών σας, διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με το Πώς να ποτίζετε φυτά σε γλάστρες και να τα κρατάτε ευτυχισμένα.

Πώς να καλλιεργήσετε τη μπιγκόνια

Οι μπιγκόνιες μπορούν να καλλιεργηθούν ως μονοετή φυτά στο έδαφος/εξωτερικά στις ζώνες ανάπτυξης 9 έως 11. Συνήθως αποδίδουν καλύτερα τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Από την άλλη, μπορείτε να καλλιεργήσετε τις μπιγκόνιες σας σε γλάστρες/δοχεία ως πολυετή φυτά. Αυτά τα φυτά κάνουν υπέροχα, εύκολα στη φροντίδα φυτά εσωτερικού χώρου που ανθίζουν. Αν και ορισμένες ποικιλίες μπιγκόνια έχουν καλύτερη απόδοση από άλλες σε εσωτερικούς χώρους.

Χρήσεις φυτών Begonia

Οι περισσότερες ποικιλίες begonia έχουν λουλούδια που φαίνονται να κρέμονται ελαφρώς προς τα κάτω, καθιστώντας τα ιδανικά για κρεμαστά καλάθια, κλινοσκεπάσματα, κουτιά παραθύρων και άλλα δοχεία (διακοσμητικούς σκοπούς).

Επιπλέον, οι μπιγκόνιες είναι ανθεκτικές στα κουνέλια και τα ελάφια, επομένως παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των άλλων φυτών κήπου.

Επιπλέον, οι μπιγκόνιες μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως φαρμακευτικά όσο και ως μαγειρικά φυτά.

Τοξικότητα

Όλοι οι τύποι μπιγκόνια θεωρούνται τοξικοί τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα όπως οι γάτες, οι σκύλοι και τα άλογα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπιγκόνιες περιέχουν μια κρυσταλλική ουσία γνωστή ως οξαλικό ασβέστιο – η οποία είναι ήπια τοξική.

Τι είδους Begonia έχετε; Διαφορετικοί τύποι Begonia με εικόνες

1. Βεγγόνια από κερί

Τύπος κερί μπιγκόνια

κερί μπιγκόνιες (Begonia semperflorens) είναι ο πιο κοινός τύπος ποικιλιών μπιγκόνια σε όλο τον κόσμο. Συνήθως καλλιεργούνται ως μονοετή.

Αυτά τα φυτά έχουν λευκά, ροζ ή κόκκινα άνθη και σκούρα πράσινα κηρώδη φύλλα. Οι κέρινες μπιγκόνιες είναι πολύ δημοφιλείς στην πλειοψηφία των κηπουρών λόγω των διαφόρων χρήσεων τους, π.χ. για καλλιέργεια σε ζαρντινιέρες, κλινοσκεπάσματα ή κρεμαστά καλάθια. Ως εκ τούτου, κάνουν ένα εξαιρετικό σε κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.

Τα φυτά κηρομπιγκόνια είναι μικρού μεγέθους και ωριμάζουν σε ύψος περίπου 15 – 30 cm (6” έως 12”). Οι περισσότερες ποικιλίες κηρομπιγκόνιων είναι ανθεκτικές στο κρύο στις ζώνες 10 και 11.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα κερινών μπιγκόνιων.

ένα). Begonia Ambassador Scarlet

Αυτή είναι μια συμπαγής ποικιλία κερί μπιγκόνια που χαρακτηρίζεται από ελκυστικά κόκκινα λουλούδια με κίτρινα κέντρα. Επιπλέον, έχουν μικρά, στρογγυλεμένα, γυαλιστερά πράσινα φύλλα.

Τα Begonia Ambassador Scarlet είναι μονοετή και ευδοκιμούν καλύτερα σε ηλιόλουστη έως μερική σκιά. Χρησιμοποιείται κυρίως ως φυτά κλινοστρωμνής, για κρεμαστά καλάθια ή σε δοχεία.

σι). Σειρά κοκτέιλ μπιγκόνια

Πρόκειται για μπιγκόνιες με ινώδεις ρίζες με σκούρο μπρούτζινο, σχεδόν μαύρο φύλλωμα και εύθραυστα τσαμπιά λευκών, κόκκινων και ροζ ανθέων.

Οι Begonias της σειράς Cocktail αναπτύσσονται καλύτερα σε υγρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη κάτω από πλήρη έως μερικό ήλιο (περίπου 4 έως 6 ώρες ηλιακού φωτός.

Η συνήθεια ανάπτυξής τους είναι όρθια και μπορεί να φτάσει σε ώριμο μέγεθος περίπου 12 ιντσών ύψος (30 cm) και 15 ίντσες πλάτος (38 cm). Αυτή η ποικιλία από κερί μπιγκόνια μπορεί να επιβιώσει τον χειμώνα στις Ζώνες 10 και 11 και ανθίζουν συνεχώς.

ντο). Σειρά «Party» Wax Begonia

Η κερινή μπιγκόνια της σειράς «Party» έχει μεγάλα λαμπερά πράσινα κέρινα φύλλα με κόκκινη απόχρωση στις άκρες. Τα άνθη τους είναι ροζ, κατακόκκινα ή ροζ-λευκά.

Οι μπιγκόνιες της σειράς «Party» αναπτύσσονται συνήθως σε ύψος περίπου 20“ (50 cm) και τα φύλλα μπορούν να αντέξουν μερικές ώρες απευθείας ηλιοφάνεια.

ρε). Γερουσιαστής White Wax Begonia

Η Senator White Wax Begonia χαρακτηρίζεται από μια εντυπωσιακή εμφάνιση σκούρων μπρούτζινων φύλλων και καθαρών λευκών ανθών.

Αυτός ο τύπος κερινής μπιγκόνιας είναι ανθεκτικός στη ζέστη και την ξηρασία και ευδοκιμεί καλά ως ετήσιος στους καλοκαιρινούς κήπους.

μι). «Doublet Red» Wax Begonia

Το «Doublet Red» έχει μικρά, ροζ άνθη, σαν τριαντάφυλλο και μπρούτζο-πράσινα γυαλιστερά φύλλα. Μεγαλώνει μέχρι 12 ίντσες ύψος και πλάτος.

Τα χυμώδη, σε σχήμα καρδιάς φύλλα του παραμένουν σκούρα πράσινα όλο το χρόνο.

φά). Wax Begonia «Ambassador Rose».

Ένα άλλο από κερί begonia που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και τα παράσιτα, επομένως, μια τέλεια επιλογή για αρχάριους. Τα πυκνά σαρκώδη πράσινα φύλλα ενός ‚Ambassador Rose‘ δημιουργούν μια εκπληκτική αντίθεση με τα μεγάλα άνθη του.

Αυτή η μπιγκόνια ανθίζει όλο το καλοκαίρι και παράγει έντονα ροζ λουλούδια με πινελιές κίτρινου στο κέντρο της άνθισης.

Ρίξτε μια ματιά στο άρθρο μας για το Wax Begonia Care: Αρέσουν οι μπιγκόνιες τον ήλιο ή τη σκιά; για να μάθετε περισσότερα για τις κέρινες μπιγκόνιες.

2. Cane Begonias

Τύποι Begonia - Άγγελος ή Μπαστούνι - Begonia maculata

Πρόκειται για μπιγκόνιες όρθιας ανάπτυξης με χοντρούς μίσχους. Είναι κυρίως γνωστά για τα φύλλα τους σε σχήμα φτερού με πουά μοτίβα και μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα άνθη.

Τύποι μπαγκόνια από ζαχαροκάλαμο

ένα). Αγγελική μπιγκόνια

μπιγκόνια με φτερά αγγέλου (Begonia x κοραλλίνι) είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είδη μπιγκόνια. Είναι εγγενείς στη Βραζιλία και απεικονίζουν μια όρθια αυξανόμενη συνήθεια. Τα φύλλα τους είναι διάσπαρτα με μοναδικά χρώματα και μια εντυπωσιακή εμφάνιση λουλουδιών.

Αυτός ο τύπος μπιγκόνιων από ζαχαροκάλαμο είναι εύκολο να αναπτυχθεί και να περιποιηθεί και μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους όλο το χρόνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης της μπιγκόνιας με πτερύγια αγγέλου είναι μέτρια υψηλός καθώς μπορείτε να δείτε αλλαγές στην ανάπτυξη σε μόλις περίπου έξι εβδομάδες.

Το μέγεθος μιας ώριμης μπιγκόνιας με φτερά αγγέλου είναι 12 έως 30 ίντσες ύψος και 12-24 ίντσες πλάτος.

σι). Βεγόνιας με πτέρυγα δράκου

Οι μπιγκόνιες με φτερά δράκου (begonia x hybrida «Dragon Wings») είναι επίσης κοινώς γνωστές ως Begonia «Dragon Wing Red», Dragon Red Wing Begonia ή Cane Begonia.

Έχουν ύψος 2 έως 3 πόδια, μπιγκόνιες που σχηματίζουν ζαχαροκάλαμο, με πεσμένες συστάδες λουλουδιών και βαθιά, γυαλιστερά πράσινα φύλλα μήκους 5 ιντσών.

Τα καταπράσινα φύλλα τους και τα πολύχρωμα λουλούδια τους, καθώς και η υψηλή τους αντοχή τόσο στην υγρασία όσο και στη ζέστη τα έχει κάνει να γίνουν μερικά από τα πιο δημοφιλή είδη μπιγκόνια στους περισσότερους κηπουρούς. (χειμωνιάτικο στις ζώνες ανθεκτικότητας USDA 9 έως 11).

Αν και και οι δύο πτέρυγες αγγέλου και οι πτέρυγες δράκου είναι υβριδικές μπιγκόνιες από ζαχαροκάλαμο με παρόμοια σχήματα, είναι διαφορετικά φυτά.

Ενώ τα φύλλα με φτερά αγγέλου έχουν κηλιδωτό μοτίβο, αυτά των μπιγκόνιων με πτερύγια Drago δεν έχουν παραλλαγές.

3. Ρεξ Μπεγκόνιας

Ανθισμένη Rex Begonia

Ρεξ μπιγκόνιας (Βασιλιάς-καλλιεργητές Begonia) έχουν ριζωματώδεις ρίζες και μυτερά φύλλα σε σχήμα καρδιάς με συναρπαστικά σχέδια (που τα κάνει μοναδικά και δημοφιλή). Αυτές οι μπιγκόνιες συνήθως μεγαλώνουν μέχρι 12 ίντσες και 18 ίντσες (30 – 45 cm) ύψος και πλάτος.

Παρόλο που οι μπιγκόνιες Rex παράγουν λουλούδια, οι περισσότεροι καλλιεργητές δεν τα καλλιεργούν για λουλούδια αλλά για τις όμορφες παραλλαγές του φυλλώματος. Τα χρώματα των φύλλων κυμαίνονται από κόκκινο έως ροζ, ασημί, γκρι, μωβ και σκούρο πράσινο.

Τύποι Ρεξ Μπεγκόνια

ένα). Rex Begonia Hybrid „Καλά Χριστούγεννα“

Η rex begonia «Καλά Χριστούγεννα» έχει λαμπερά λάιμ-πράσινα φύλλα με έντονες κοκκινωπές-βυσσινί φλέβες και μια ελαφρώς ασαφή ανάγλυφη επιφάνεια φύλλου.

σι). Begonia Rex „Paul Gibory“

Αυτός ο τύπος μπιγκόνια Rex έχει μυτερά φύλλα σε σχήμα καρδιάς με μυτερές άκρες στους λοβούς. Οι λοβοί έχουν επίσης μικρές τριχοφυΐες. Οι άκρες των φύλλων περιβάλλονται από ροζ και λιλά χρώματα και ένα βυσσινί κέντρο.

ντο). Rex Begonia Hybrid „J Gillinwators“

Το υβρίδιο Rex begonia ‚J Gillinwators‘ παρουσιάζει εύθραυστα, ροζ λουλούδια με τέσσερα πέταλα στους έντονο κόκκινους μίσχους του.

ρε). Begonia Rex «Ζυρίχη»

Αποτελείται από ζωηρά μυτερά φύλλα που μοιάζουν με αυτά ενός φυτού καλαδιού. Αυτή η μπιγκόνια αναδεικνύει φύλλα σε σχήμα καρδιάς σε ροζ, πράσινο, βαθύ μπορντό και ασημί αποχρώσεις, πράσινες άκρες, ροζ και ασημί σχέδια και σκούρες φλέβες στη μέση.

μι). Βαμμένο φύλλο Rex Begonia

Ονομάζεται επίσης «King Begonia». Τα οβάλ φύλλα του μεγαλώνουν σε σπειροειδή σχήματα και έχουν σπειροειδή σχέδια. Τα φύλλα είναι ασημί-γκρι και πράσινα και έχουν ροζ άκρες και θολή υφή.

4. Ριζωματώδεις μπιγκόνια

Μεγάλες Φύλλες Ριζωματώδεις μπιγκόνια σε γλάστρες

Οι ριζωματώδεις μπιγκόνιες είναι μια μεγάλη ομάδα ειδών μπιγκόνια, υβριδίων και επιλογών. Χαρακτηρίζονται από μεγάλα, μερικές φορές πολύχρωμα φύλλα που προκύπτουν από παχιά ριζώματα που αναπτύσσονται κατά μήκος της επιφάνειας του εδάφους.

Οι λευκές ή ροζ συστάδες λουλουδιών που εμφανίζονται στα τέλη του χειμώνα και την άνοιξη είναι ένα συν με αυτά τα φυτά.

Στη Βόρεια Φλόριντα, η πλειοψηφία των κηπουρών χρησιμοποιεί ορισμένους τύπους ριζωματώδεις μπιγκόνιες ως ποώδη πολυετή φυτά. Αυτό βοηθά στην ανάδειξη της τόλμης στους σκιερούς κήπους μέσω της υφής και του χρώματος των φύλλων.

Αυτές οι ποικιλίες και τα υβρίδια της μπιγκόνιας ονομάζονται επίσης μπιγκόνιες «φανταχτερών φύλλων», «βασιλιάς» ή «βαμμένα φύλλα».

Παραδείγματα Rhizomatous Begonias είναι? Μπεγόνιες «Beef Steak» και μπιγκόνιες Rex όπως Red Heart Rex Begonia, Raindance Rex Begonia και Purple Rain Rex Begonia.

5. Κονδυλώδεις μπιγκόνιες

Κονδυλώδης μπιγκόνια

κονδυλώδεις μπιγκόνιες (Begonia × tuberhybrida) είναι δημοφιλή για τα όμορφα κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα, λευκά, σομόν και ροζ λουλούδια τους.

Τα άνθη μπορεί να είναι είτε μονά είτε διπλά και μπορεί να είναι απλά, βολάν ή οδοντωτά. Από την άλλη πλευρά, τα πέταλα μπορεί να έχουν περιθώρια ή κηλίδες αντίθεσης χρώματος.

Αυτές οι μπιγκόνιες αναπτύσσονται καλύτερα σε σκιερές τοποθεσίες όπου λίγα άλλα φυτά με εντυπωσιακά άνθη και μεγάλες περιόδους ανθοφορίας μπορούν να ευδοκιμήσουν. Επιπλέον, ανθίζουν όλο το καλοκαίρι.

Είναι εγγενείς στην τροπική Νότια Αμερική και τη νότια Αφρική, επομένως, οι περισσότερες ποικιλίες που διατίθενται στα κέντρα κήπου είναι υβρίδια με πολύπλοκη καταγωγή αλλά μοιράζονται τις ίδιες αυξανόμενες ανάγκες.

Παραδείγματα κονδυλώδεις μπιγκόνιες με μεγάλα, διπλά άνθη που μοιάζουν με τριαντάφυλλο περιλαμβάνουν: Σειρές Begonia ‚Illumination‘, Begonia ‚Non-Stop Joy Mocca White‘, Begonia ‚Sunpleasures Apricot‘ και Begonia ‚Patio‘.

συμπέρασμα

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι Begonia, οι πιο συνηθισμένοι που θα βρείτε είναι οι κονδυλώδεις και οι ινώδεις τύποι.

Φτιάχνουν εκπληκτικά φυτά εσωτερικού χώρου λόγω των περίπλοκων φύλλων τους και μπορούν να αγοραστούν σχετικά εύκολα από κέντρα κήπου ή ηλεκτρονικά καταστήματα. Χαμηλή συντήρηση και όμορφη, οι Begonias είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον θέλει να προσθέσει λίγο χρώμα στο σπίτι του.

Και μην ξεχάσετε να μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με οποιονδήποτε φίλο ή οικογένεια μπορεί να ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για αυτά τα όμορφα φυτά.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar