10 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων

1
10 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων

Οι άνθρωποι σήμερα συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σημασία της διατήρησης του περιβάλλοντος. Καθώς η απειλή της κλιματικής αλλαγής διαφαίνεται πάνω από όλους, είναι πλέον πιο εμφανές πώς οι πιο πράσινες πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Σε αυτόν τον οδηγό, ας μάθουμε τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Περισσότερο…

Γιατί να προτιμήσετε εναλλακτικές λύσεις φυτοφαρμάκων;

Εναλλακτικά εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων

Η φροντίδα για τη φύση είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δυστυχώς, τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορούν συχνά να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Για παράδειγμα, η λανθασμένη χρήση του ζιζανιοκτόνου Paraquat μπορεί να οδηγήσει σε πολλά ατυχή αποτελέσματα. Αυτό περιλαμβάνει δηλητηρίαση ή αυξημένο κίνδυνο ασθενειών παρόμοιες με αυτές που αναφέρονται σε πρόσφατο Μήνυση paraquat για τη νόσο του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με αναφορές, ασθενείς που έχουν εκτεθεί στο Paraquat εμφάνισαν επίσης συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, δύσπνοια, έμετο, δερματίτιδα και υπόταση – μεταξύ άλλων.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα;

Τα φυτοφάρμακα είναι χημικές ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να απαλλαγούν από έντομα, μολυσματικά βακτήρια, σαλιγκάρια, γυμνοσάλιαγκες και μύκητες – μεταξύ άλλων. Εν τω μεταξύ, τα εντομοκτόνα είναι ένας τύπος φυτοφαρμάκου που στοχεύει ειδικά τα έντομα.

Υπάρχουν πολλά άλλα είδη φυτοφαρμάκων στην αγορά σήμερα. Ακολουθούν μερικά από τα πιο κοινά παραδείγματα:

  • Αντιμικροβιακά
  • Φυκοκτόνα
  • Μυκητοκτόνα
  • Ζιζανιοκτόνα
  • Μυοκτονία
  • Συντηρητικά ξύλου

Αν και τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα κατασκευάζονται τεχνικά για να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών, αυτές οι ουσίες έχουν απίστευτα καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πώς τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον

Εναλλακτικές λύσεις στα φυτοφάρμακα

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών και των ανθρώπων από διάφορα παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες. Ωστόσο, λόγω της καλά τεκμηριωμένης ικανότητάς τους να προκαλούν ένα ευρύ φάσμα αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον, τα φυτοφάρμακα αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον των φυτοφαρμάκων και των εντομοκτόνων ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο. Κάποια βλάπτουν το νευρικό σύστημα. Άλλα μπορεί να έχουν επίδραση στις ορμόνες του σώματος ή στο ενδοκρινικό σύστημα.

Τα φυτοφάρμακα μπορούν επίσης να μολύνουν το έδαφος, το νερό και άλλο πράσινο. Δείτε πώς τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον:

Μόλυνση νερού και εδάφους

Τα φυτοφάρμακα μπορούν να εισέλθουν στα επιφανειακά ύδατα μέσω της απορροής από φυτά και έδαφος που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα. Όταν καταναλώνεται, μπορεί να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις σε ένα άτομο ή οργανισμό.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα φυτοφάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νόσο του Πάρκινσον, καρκίνο και αποβολές. Λειτουργούν επίσης ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε συγγενείς δυσπλασίες τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.

Μόλυνση καλλιεργειών και τροφίμων

Περίπου 1,1 δισεκατομμύρια λίβρες φυτοφαρμάκων εφαρμόζονται ετησίως σε καλλιέργειες που πωλούνται και καταναλώνονται από Αμερικανούς σε όλες τις ΗΠΑ. Αν και αυτό φαίνεται σαν ένα ανησυχητικά τεράστιο ποσό, οι αρχές θα ήθελαν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές για την ασφάλεια των διαφόρων καλλιεργειών.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών (EPA), τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και άλλα τρόφιμα μειώνονται δραματικά καθώς οι καλλιέργειες συγκομίζονται, μεταφέρονται, εκτίθενται στο φως, πλένονται, προετοιμάζονται και μαγειρεύονται.

Χρόνια Τοξικότητα

Τα φυτοφάρμακα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, συνήθως μετά από επαναλαμβανόμενη ή συνεχή έκθεση σε χαμηλά επίπεδα. Η παρατεταμένη έκθεση σε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα έχει συνδεθεί με άσθμα, κατάθλιψη και άγχος, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD) και καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και του λεμφώματος non-Hodgkin.

10 καλύτερες εναλλακτικές λύσεις εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων

Τα φυτοφάρμακα είναι δηλητηριώδη και μπορούν να βλάψουν κάτι περισσότερο από τα „παράσιτα“ που έχουν σχεδιαστεί να σκοτώνουν. Για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης συνθετικών εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων, υπάρχουν πολλές φυσικές εναλλακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικά παραδείγματα:

1. Δημιουργία Φυσικών Εμποδίων

Εάν ο στόχος είναι να αποτρέψετε τα παράσιτα όπως οι αρουραίοι και οι σκίουροι από την είσοδο στον κήπο ή τα οικόπεδά σας, η τοποθέτηση ενός φυσικού φράγματος γύρω από την περιοχή θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση εντομοκτόνων.

Για παράδειγμα, ένας φράκτης καλυμμένος με συρμάτινο πλέγμα μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει μακριά τα μικρά θηλαστικά. Εν τω μεταξύ, πολλά στρώματα ταινίας χαλκού μπορούν να αποκρούσουν τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες που ενδιαφέρονται να μασουλήσουν τα φύλλα των καλλιεργειών.

2. Τραβήξτε με το χέρι ανεπιθύμητα ζιζάνια

Το τράβηγμα των ζιζανίων με το χέρι είναι μια από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις στα φυτοφάρμακα

Αντί να χρησιμοποιήσετε ένα συνθετικό φυτοφάρμακο για να απαλλαγείτε από ανεπιθύμητα ζιζάνια, το τράβηγμα με το χέρι θα ήταν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία ή υλικά – και βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης του εδάφους και του νερού.

3. Ψεκάστε με ξύδι σε ανεπιθύμητα φυτά

Το τράβηγμα των ζιζανίων με το χέρι μπορεί να είναι χρονοβόρο και κουραστικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Μια άλλη εναλλακτική που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε είναι να χρησιμοποιήσετε ξύδι για να απαλλαγείτε από ανεπιθύμητα φυτά ή ζιζάνια.

Αυτό είναι ένα από τα πιο προσιτά εναλλακτικές λύσεις στα φυτοφάρμακα. Ψεκάστε 5% ξύδι στο φυτό και θα πρέπει φυσικά να εξαφανιστεί από μόνο του.

4. Σκεφτείτε το Companion Planting

Η φύτευση συντροφιάς είναι απλώς η πρακτική της καλλιέργειας δύο φυτών κοντά μεταξύ τους προς όφελος του ενός ή και των δύο. Για παράδειγμα, οι κατιφέδες είναι ένα εξαιρετικό εντομοαπωθητικό, επομένως μπορείτε να τους φυτέψετε κοντά σε καλλιέργειες από τις οποίες θέλετε να μείνουν μακριά τα έντομα.

Ανατρέξτε στον περιεκτικό μας οδηγό σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης, πολλαπλασιασμού και φροντίδας κατιφέδων.

5. Τακτοποίησε την αυλή σου

Τα έντομα αγαπούν να κρύβονται σε γλάστρες, σανίδες και άλλα αντικείμενα. Η απαλλαγή από αυτά τα αντικείμενα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τα έντομα που κατοικούν στην αυλή σας.

6. Χρησιμοποιήστε υφασμάτινα καλύμματα φυτών

Τα υφασμάτινα καλύμματα είναι εξαιρετικά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρατήσετε τα έντομα μακριά από τις καλλιέργειές σας, αφήνοντας ταυτόχρονα αρκετό ηλιακό φως για τα φυτά σας. Μπορείτε να προμηθευτείτε φυτικά υφασμάτινα καλύμματα από το τοπικό σας κατάστημα κηπουρικής.

7. Απλώστε θρυμματισμένα τσόφλια αυγών στο έδαφος

Θρυμματισμένα τσόφλια αυγών ως εναλλακτική λύση φυτοφαρμάκου

Τα τσόφλια των αυγών δεν είναι μόνο εξαιρετικά φυσικά λιπάσματα, είναι επίσης αποτελεσματικά για την απομάκρυνση από γυμνοσάλιαγκες, σαλιγκάρια και κάμπιες. Λόγω των αιχμηρών άκρων τους, τα τσόφλια αυγών μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα είδος αμυντικού τοίχου γύρω από τις καλλιέργειές σας.

8. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν βελτίωσης του σπιτιού. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φυτά. Ένα μείγμα μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει να μην επηρεάσουν οι μύκητες τα φυτά σας.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμίξετε μια κουταλιά της σούπας ή μαγειρική σόδα και κηπευτικό λάδι με τέσσερα λίτρα νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε αυτό στα φυτά σας όπως χρειάζεται.

9. Εισαγωγή νέων αρπακτικών στον κήπο σας

Μια μεγάλη προσβολή μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη αρπακτικών ικανών να μειώσουν τον πληθυσμό των εντόμων στον κήπο σας. Η εισαγωγή νέας άγριας ζωής στον κήπο είναι μια λύση που πρέπει να εξετάσετε.

Για παράδειγμα, ζώα όπως οι πασχαλίτσες τρέφονται με αφίδες. Εν τω μεταξύ, τα πουλιά όπως οι τσούχτρες, οι κοκκινολαίμηδες και τα κοτσύφια μπορούν να πιάσουν σαλιγκάρια και κάμπιες.

10. Χρησιμοποιήστε αρωματικά βότανα για να απωθήσετε τα έντομα

Μερικά βότανα όπως η σιτρονέλλα, η μέντα, ο μάραθος, το catnip, ο βασιλικός και το λεμονόχορτο μπορούν να απωθούν τα έντομα και τις αφίδες. Εάν θέλετε να μειώσετε τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, αυτή είναι μια εξαιρετική εναλλακτική.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα για τις αφίδες, πώς να τις ξεφορτωθείτε και το πιο σημαντικό, να τις αποτρέψετε από το να επιστρέψουν στον κήπο σας.

Διατηρήστε το περιβάλλον μας ασφαλές χρησιμοποιώντας αυτές τις εναλλακτικές λύσεις φυτοφαρμάκων

Τα φυτοφάρμακα και τα εντομοκτόνα μπορεί να είναι ευεργετικά για τη χρήση βραχυπρόθεσμα. Δυστυχώς, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του δεν είναι τόσο ελπιδοφόρα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από τη δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, υπάρχουν πολλοί πόροι στο διαδίκτυο που μπορούν να σας οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση.

Εξετάστε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις φυτοφαρμάκων που αναφέραμε παραπάνω και εφαρμόστε τις όπου κρίνετε κατάλληλο.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar