13 εύκολες συμβουλές για την καλλιέργεια πιπεριών σε γλάστρες

1
13 εύκολες συμβουλές για την καλλιέργεια πιπεριών σε γλάστρες

Αν θέλετε να προσθέσετε λίγο μπαχαρικό (κυριολεκτικά) στη ζωή σας, σκεφτείτε να καλλιεργήσετε πιπεριές σε γλάστρες.

Οι πιπεριές είναι ο τέλειος τρόπος για να το κάνετε αυτό. Όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά είναι και εύκολο να καλλιεργηθούν σε γλάστρες. Με μερικές απλές συμβουλές, μπορείτε να αυξήσετε τις πιπεριές σε χρόνο μηδέν.

Είτε είστε νέος στην κηπουρική είτε απλώς προσπαθείτε να καλλιεργήσετε πιπεριές σε γλάστρα για πρώτη φορά, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να έχετε μια επιτυχημένη καλλιέργεια.

Έτσι, αν ψάχνετε έναν τρόπο να προσθέσετε λίγο ζινγκ στα γεύματά σας, ξεκινήστε να καλλιεργείτε πιπεριές σήμερα!

Ας αρχίσουμε:

Εισαγωγή στις πιπεριές

Πιπεριές, (Ετήσια πιπεριά) είναι ένα κοινό θέαμα στα παντοπωλεία και τις κουζίνες, αλλά αυτά τα τραγανά λαχανικά είναι περισσότερα από όσα φαίνονται στο μάτι.

Αν και συχνά αναφέρονται ως απλά «πιπεριές», οι πιπεριές είναι στην πραγματικότητα ένα είδος φρούτου.

Είναι εγγενή στην Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά τώρα μπορούν να βρεθούν σε κήπους σε όλο τον κόσμο. Οι πιπεριές έρχονται σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί.

Διατίθενται επίσης σε διάφορα μεγέθη, από μίνι πιπεριές που είναι ιδανικές για σνακ μέχρι μεγάλες που μπορούν να γεμιστούν ή να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες.

Όσο για τη γεύση, οι πιπεριές κυμαίνονται από γλυκές έως ελαφρώς πικάντικες. Η κοινή πράσινη πιπεριά βρίσκεται στο κάτω μέρος της κλίμακας Scoville με μηδενικές μονάδες θερμότητας, ενώ η σπανιότερη κόκκινη ποικιλία καταγράφεται σε περίπου 500.

Ανεξάρτητα από το χρώμα ή το μέγεθος, οι πιπεριές αποτελούν μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη σε κάθε γεύμα. Αν σας ενδιαφέρει, εδώ είναι μια λίστα με 15 τύπους φυτών πιπεριάς που πρέπει να αναπτυχθούν στον κήπο σας.

Καλλιέργεια πιπεριών σε γλάστρες – βήμα προς βήμα

1. Σπορά σπόρων πιπεριάς

Ακολουθεί μια διαδικασία βήμα προς βήμα για την καλλιέργεια πιπεριών από σπόρους:

Γλάστρα οποιουδήποτε μεγέθους θα κάνει, αρκεί να έχει τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό ή πήλινο δοχείο, ή ακόμα και ένα ανακυκλωμένο δοχείο όπως ένα κουτί αυγών.

  • Γεμίστε την κατσαρόλα σας με μείγμα γλάστρας

Το μείγμα γλάστρας είναι ένα ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο έδαφος που είναι τέλειο για την έναρξη των σπόρων. Μπορείτε να το βρείτε στο τοπικό κέντρο κήπου σας.

Οι σπόροι της πιπεριάς είναι μικροσκοπικοί, επομένως είναι καλύτερο να τους σπείρετε στην επιφάνεια του εδάφους και στη συνέχεια να τους καλύψετε ελαφρά με περισσότερο μείγμα γλάστρας.

Ποτίστε τους σπόρους της πιπεριάς σας προσεκτικά, χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού για να μην τους ξεπλύνετε.

  • Τοποθετήστε σε ένα ζεστό, ηλιόλουστο μέρος

Οι πιπεριές χρειάζονται ζεστές θερμοκρασίες για να βλαστήσουν, οπότε τοποθετήστε τη γλάστρα σε ένα ζεστό σημείο, όπως ένα φωτεινό περβάζι. Διατηρήστε το έδαφος υγρό και περιμένετε να βλαστήσουν οι σπόροι, κάτι που συνήθως διαρκεί 7-14 ημέρες.

Το κλειδί για την επιτυχή βλάστηση των σπόρων είναι να διατηρείται το έδαφος υγρό αλλά όχι υγρό. Ποτίστε τους σπόρους της πιπεριάς σας κάθε λίγες μέρες, ή όσο χρειάζεται, για να διατηρείται το χώμα ομοιόμορφα υγρό.

Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να βλαστήσουν οι σπόροι της πιπεριάς, οπότε να είστε υπομονετικοί! Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν τα σπορόφυτά σας, αραιώστε τα ώστε το καθένα να έχει το δικό του χώρο στη γλάστρα.

Μόλις τα σπορόφυτα μεγαλώσουν τα πρώτα τους αληθινά φύλλα και έχουν ύψος αρκετές ίντσες, είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε μεμονωμένες γλάστρες.

Γεμίστε τις γλάστρες με ένα καλό ποιοτικό μείγμα γλάστρας και μεταφυτέψτε τα σπορόφυτα προσέχοντας να μην καταστραφούν οι ρίζες τους. Ποτίστε καλά και τοποθετήστε το σε μια ζεστή, ηλιόλουστη τοποθεσία.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, εδώ είναι ένας πλήρης οδηγός για το πώς να σπέρνετε σπόρους σε εσωτερικούς χώρους.

2. Καλύτερο έδαφος για την καλλιέργεια πιπεριών σε δοχεία

Οι πιπεριές χρειάζονται καλά στραγγιζόμενο έδαφος με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά πιπεριάς σας έχουν καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι να αναμίξετε ίσα μέρη περλίτη, βερμικουλίτη και τύρφη.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο λίπασμα ή κοπριά στο μείγμα για επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα γλάστρας είναι σχετικά ελαφρύ, καθώς οι πιπεριές χρειάζονται αρκετή ροή αέρα γύρω από τις ρίζες τους.

Εάν σας πιέζει ο χρόνος και δεν μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μείγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα έτοιμο μίγμα εμπορικής γλάστρας που έχει όλες τις ιδιότητες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός υγιούς φυτού.

3. Επιλογή γλάστρας

Το ιδανικό μέγεθος δοχείου για πιπεριές θα εξαρτηθεί από το απόλυτο μέγεθος του φυτού. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος του δοχείου πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του φυτού.

Υπολογίζεται ότι δεδομένων των κατάλληλων συνθηκών ανάπτυξης, το μέγεθος του φυτού της πιπεριάς είναι 3 – 5 πόδια ύψος και 16 – 20 ίντσες πλάτος.

Επομένως, επιλέξτε μια γλάστρα με πλάτος τουλάχιστον 12 ίντσες με βάθος 18 ίντσες. Αυτό θα δώσει στις ρίζες αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Εάν καλλιεργείτε πολλά φυτά σε μία γλάστρα, θα χρειαστεί να αυξήσετε το μέγεθος της γλάστρας ανάλογα.

Θυμηθείτε, όσο μεγαλύτερη είναι η γλάστρα, τόσο περισσότερο νερό θα χρειαστεί. Φροντίστε λοιπόν να έχετε ένα καλό πρόγραμμα ποτίσματος που να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της γλάστρας σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε από μια μικρότερη γλάστρα και να την επανατοποθετήσετε καθώς μεγαλώνει το φυτό σας. Να θυμάστε πάντα, εάν δεν είστε σίγουροι για το μέγεθος του δοχείου να επιλέξετε, είναι καλύτερο να κάνετε λάθος στη μεγάλη πλευρά.

4. Ποτίζοντας τις πιπεριές σας

Ποτίστε τα φυτά πιπεριάς σας τακτικά για να διατηρείται το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Οι πιπεριές χρειάζονται περίπου 1 ίντσα νερό την εβδομάδα. Ποτίστε νωρίς την ημέρα, ώστε τα φύλλα να έχουν χρόνο να στεγνώσουν πριν νυχτώσει, κάτι που θα βοηθήσει στην πρόληψη μυκητιακών ασθενειών.

Εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν θα καθορίζουν πάντα πόσο συχνά θα ποτίζετε τα φυτά της πιπεριάς σας σε γλάστρες. Γενικά, ποτίζετε τα φυτά σας μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ίσως χρειαστεί να τα ποτίζετε πιο συχνά.

Αν παρατηρήσετε ότι τα φυτά της πιπεριάς σας μαραίνονται ή τα φύλλα κιτρινίζουν, αυτό είναι σημάδι ότι χρειάζονται περισσότερο νερό.

Εδώ είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε όταν πρόκειται για το πότισμα των φυτών σας:

Κάνω: ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους πριν το πότισμα.

Πριν ποτίσετε τα φυτά της πιπεριάς σας, ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους κολλώντας το δάχτυλό σας στο χώμα. Εάν το χώμα είναι στεγνό αρκετά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια, τότε είναι ώρα για πότισμα.

Μην: αποφύγετε να πέσει νερό στα φύλλα του φυτού.

Το πιτσίλισμα νερού στα φύλλα των φυτών μπορεί να προκαλέσει μυκητιασικές ασθένειες, επομένως είναι σημαντικό να αποφύγετε να πέσει νερό πάνω τους, αν είναι δυνατόν. Αντίθετα, επικεντρωθείτε στο πότισμα των ριζών του φυτού. Εναλλακτικά, φροντίστε να ποτίζετε νωρίς την ημέρα, ώστε τα φύλλα να έχουν χρόνο να στεγνώσουν.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, δείτε πώς να ποτίζετε φυτά σε γλάστρες και να τα διατηρείτε ευτυχισμένα.

5. Έκθεση φωτός

Η καλύτερη έκθεση στο φως για τις πιπεριές είναι το άμεσο ηλιακό φως για τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα. Το έμμεσο αλλά έντονο φως μπορεί ακόμα να κάνει τη δουλειά, αλλά πρέπει να μετακινήσετε τα φυτά σας σε εξωτερικούς χώρους εάν ο καιρός είναι ευνοϊκός.

Εάν οι πιπεριές σας δεν έχουν αρκετό φως, θα αρχίσουν να τεντώνουν και να γίνονται μπατζάκια. Σε περίπτωση που το φως δεν είναι αρκετό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φώτα ανάπτυξης που εκπέμπουν φως πλήρους φάσματος.

Για να μεγιστοποιήσετε την έκθεση των φυτών σας στο φως από όλες τις γωνίες, φροντίστε να εναλλάσσετε τα φυτά σας τακτικά.

6. Θερμοκρασία και υγρασία

Οι πιπεριές είναι καλλιέργειες θερμής εποχής και αναπτύσσονται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 30°C (65–86°F). Εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από 60 βαθμούς Φαρενάιτ, θα επηρεάσει την ανθοφορία και την επακόλουθη απώλεια απόδοσης.

Εξάλλου, η υγρασία είναι εξίσου ζωτική και αυτά τα φυτά χρειάζονται πολλή υγρασία. Εάν ο αέρας είναι πολύ ξηρός, οι πιπεριές θα αρχίσουν να μαραίνονται και τα φύλλα θα γίνουν καφέ αν δεν διορθωθεί η κατάσταση.

Για βέλτιστη ανάπτυξη, η ιδανική υγρασία για τις πιπεριές είναι μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό.

Μπορείτε να αυξήσετε την υγρασία γύρω από το φυτό σας τοποθετώντας το σε δίσκο με βότσαλα ή χρησιμοποιώντας έναν υγραντήρα. Η ομαδοποίηση των φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας γύρω τους.

7. Εφαρμογή λιπάσματος

Οι πιπεριές θα επωφεληθούν από τις εφαρμογές λιπασμάτων για να διατηρηθούν εφοδιασμένες με βασικά θρεπτικά συστατικά.

Μπορεί να εφαρμοστεί λίπασμα χρονικής απελευθέρωσης κατά την άνθηση ή τα φυτά μπορούν να τροφοδοτηθούν με υγρό λίπασμα κατά τη φύτευση και στη συνέχεια κάθε δύο εβδομάδες

8. Υποστήριξη των Φυτών

Τα φυτά πιπεριάς μπορούν να παράγουν μεγάλο φορτίο καρπών και μπορεί να είναι χρήσιμο να παρέχετε στα φυτά κάποια υποστήριξη χρησιμοποιώντας πασσάλους ή κλουβιά για να αποτρέψετε το σπάσιμο των κλαδιών κάτω από το βάρος.

Χρησιμοποιήστε μαλακό υλικό για να δέσετε φυτά σε πασσάλους ή κλουβιά.

9. Κλάδεμα φυτών πιπεριάς

Το κλάδεμα των φυτών πιπεριάς συμβάλλει στην ενθάρρυνση της νέας ανάπτυξης και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της επίθεσης ασθενειών και παρασίτων στο φυτό.

Ο καλύτερος χρόνος για να κλαδέψετε τα φυτά είναι στις αρχές της άνοιξης πριν αρχίσουν να παράγουν νέα ανάπτυξη.

Για να κλαδέψετε ένα φυτό πιπεριάς, απλώς κόψτε τυχόν νεκρά ή άρρωστα φύλλα ή μίσχους. Μπορείτε επίσης να κόψετε τυχόν μακριά ή στραβά κλαδιά.

Επαγγελματική συμβουλή: Όταν κλαδεύετε φυτά πιπεριάς, φροντίστε να χρησιμοποιείτε αιχμηρά, καθαρά ψαλίδια ή μαχαίρια. Επίσης, φροντίστε να αφαιρέσετε όλα τα νεκρά ή άρρωστα φύλλα και μίσχοι από το φυτό.

10. Καλύψτε τα φυτά σας

Το σάπιασμα των φυτών πιπεριάς σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και στη μείωση των ζιζανίων. Χρησιμοποιήστε μια στρώση από οργανικό σάπια φύλλα, όπως άχυρο, γύρω από τη βάση των φυτών.

11. Deadheading

Η καταστροφή των φυτών πιπεριάς σημαίνει απλώς αφαίρεση των νεκρών ή ετοιμοθάνατων λουλουδιών από το φυτό. Αυτό είναι σημαντικό γιατί επιτρέπει στο φυτό να κατευθύνει την ενέργειά του προς την παραγωγή πιο ποιοτικών λουλουδιών και καρπών.

Θα πρέπει να σκοτώσετε τα φυτά σας όταν τα λουλούδια αρχίσουν να μαραίνονται ή να γίνονται καφέ.

Για να σβήσετε τις πιπεριές σας, απλά κόψτε το στέλεχος του λουλουδιού στη βάση του φυτού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ψαλίδι κλαδέματος ή ένα κοφτερό μαχαίρι για αυτό.

Το να σκοτώσετε τις πιπεριές σας εγκαίρως θα βελτιώσει πιθανώς την απόδοση, καθώς το φυτό θα κατευθύνει την ενέργειά του προς την παραγωγή καρπών.

12. Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Οι πιπεριές είναι ευαίσθητες σε μια μεγάλη ποικιλία παρασίτων και ασθενειών. Ωστόσο, όταν μεγαλώνετε τα φυτά σε γλάστρες, δεν είναι πολύ πρόβλημα επειδή το επίπεδο έκθεσης είναι γενικά χαμηλό. Αλλά δεν βλάπτει να μάθετε λίγα πράγματα για αυτά – για κάθε ενδεχόμενο.

Οι βακτηριακές ασθένειες είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πιπεριές. Μερικές από τις πιο κοινές βακτηριακές ασθένειες περιλαμβάνουν βακτηριακές κηλίδες στα φύλλα, βακτηριακό μαρασμό και βακτηριακό καρκίνο. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν το κίτρινο ή καφέ χρώμα των φύλλων του φυτού της πιπεριάς και μπορεί επίσης να προκαλέσουν μαρασμό του φυτού.

Οι μυκητιακές ασθένειες είναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πιπεριές. Μερικές από τις πιο κοινές μυκητιασικές ασθένειες περιλαμβάνουν το ωίδιο, τον περονόσπορο και την ανθρακνόζη. Αυτές οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν το κίτρινο ή καφέ χρώμα των φύλλων του φυτού της πιπεριάς και μπορεί επίσης να προκαλέσουν μαρασμό του φυτού.

Μερικά από τα πιο κοινά παράσιτα εντόμων περιλαμβάνουν αφίδες, κάμπιες, αραχνίδια, θρίπες, σκαθάρια ψύλλων και λευκές μύγες. Αυτά τα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν το κίτρινο ή καφέ χρώμα των φύλλων του φυτού της πιπεριάς και μπορεί επίσης να προκαλέσουν μαρασμό του φυτού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όλα τα παράσιτα και τις ασθένειες, τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη διαχείριση, ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο από PlantVillage.

13. Συγκομιδή και αποθήκευση

Οι πιπεριές είναι συνήθως έτοιμες για συγκομιδή 75-80 ημέρες μετά τη φύτευση. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμες όταν οι πιπεριές είναι σφιχτές και η φλούδα γυαλιστερή.

Για να μαζέψετε τις πιπεριές σας, κόψτε τους καρπούς από το φυτό χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι. Προσέξτε να μην καταστρέψετε το φυτό.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε τις πιπεριές στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες. Απλώς φροντίστε να τα τοποθετήσετε σε πλαστική σακούλα ή δοχείο με τρύπες για αερισμό.

Επιπλέον, μπορείτε να τα καταψύξετε για μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Αρχικά, πλύνετε και κόψτε τις πιπεριές. Στη συνέχεια, ζεματίστε τα σε βραστό νερό για δύο λεπτά. Τέλος, τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο ή σακουλάκι κατάλληλο για κατάψυξη και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για έως και έξι μήνες.

συμπέρασμα

Η καλλιέργεια πιπεριών σε γλάστρες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε το δικό σας φαγητό χωρίς να καταναλώνετε πολύ χώρο.

Ακολουθώντας τις συμβουλές που έχω περιγράψει στη σημερινή ανάρτηση, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε μια επιτυχημένη εμπειρία με την καλλιέργεια πιπεριών στο σπίτι.

Δοκιμάστε το και πείτε μου πώς πάει!

Μέχρι τότε καλή κηπουρική.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar